Romahaus Aandachtspunten tuinkamer direkt vom Hersteller

Aandachtspunten bij het plannen van een tuinkamer

Verwarming van een tuinkamer

Wilt u het hele jaar door genieten van uw tuinkamer of alleen van het voorjaar tot en met het najaar? Wanneer u ook in de winter van uw tuinkamer wilt genieten, ontkomt u er niet aan om de ruimte ook te gaan verwarmen. Dan kan bijvoorbeeld met een gezellige houtkachel, een decoratieve gaskachel of een praktische elektrische kachel.

Omdat een kachel energie verbruikt, moet u er bij het plannen rekening mee houden dat er een energie voorziening voor handen is. Een voordelige manier van verwarmen is met een houtkachel. U heeft daar echter meer werk van vanwege het aanvoeren van hout en het verwijderen van de asresten. Ook moet er een schoorsteen gepland worden. Let op: Een houtkachel geeft veel warmte af. Zorg voor een brandveilige plaatsing van de kachel en de kachelpijp. Houdt u er hierbij ook rekening mee dat een koude kachel of vochtig hout, voor de nodige rook kan zorgen. Met name op windstille dagen is dat minder prettig voor uzelf en eventuele buurtbewoners. Een gaskachel vraagt om aanleg van een gasleiding of de aanvoer van flessengas. Met een gaskachel stookt u het snel warm. Ook voor een gaskachel moet een schoorsteen plannen in de tuinkamer. U kunt uw toekomstige tuinkamer ook aansluiten op de cv installatie van de woning. Daarvoor kunt u geïsoleerde leidingen aanleggen. Omdat de cv doorgaans wordt aangestuurd door de thermostaat in de woning, zou u de radiatoren in de tuinmaker kunnen voorzien van een slimme radiatorknop. Deze regelt dan automatisch de temperatuur in uw tuinkamer. Het meest eenvoudig is het elektrisch verwarmen van uw tuinkamer. U hoeft geen bouwkundige aanpassingen te doen voor een schoorsteen. U kunt zelfs kiezen voor een elektrische verwarming waarmee u ook kunt koelen. Hoe cool is dat? Een nadeel van elektrische verwarming is wel het hogere energieverbruik. In het gebruik is het dan ook de minst voordelige optie.

 

Elektriciteit

Een stroomaansluiting moet uiteraard wel voor handen zijn. Bedenk welke elektrische apparaten allemaal gebruikt kunnen worden in een tuinkamer. Telefoons, tablets, opladers, tv etc. Wanneer u in de tuin al diverse apparaten heeft die stroom vragen zoals bijvoorbeeld vijverpompen en verlichting, zorg er dan voor dat uw stroomaansluiting voldoende capaciteit heeft. Het beste geeft u uw tuinkamer een aparte groep in de meterkast.

 

Isolatie

Wanneer de tuinkamer verwarmd zal worden, raden wij aan om ook te isoleren. Zo blijft in de winter de warmte langer binnen en in de zomer blijft de warmte langer buiten. Ook bij het maken van een fundering kunt hiermee al rekening houden door ook hier isolatie toe te passen. Hoe u dit kunt doen, informeren wij u graag over.

Een geïsoleerd dak is voor diverse modellen reeds standaard. De kunststof kozijnen worden ook standaard voorzien van HR++ glas. De wanden hebben een dikte van 58 mm waardoor ook de wanden isolerend werken. Wij raden echter aan om voor een tuinkamer de wanden nog van extra isolatie te voorzien omdat dit nog meer comfort geeft, bij een lagere energierekening. De extra wandisolatie past precies tussen de wandstaanders van onze tuinkamers waarna een decoratieve wandbeplating het geheel afwerkt.

 

Ventilatie

Van groot belang is het plannen van voldoende ventilatie. Door de tuinkamer doorlopend of tenminste regelmatig te ventileren, behoudt u een prettig binnenklimaat. Dit kunt u bijvoorbeeld doen duco ventilatieroosters in de kozijnen op te nemen. De vensters zijn standaard voorzien van een draaikiepfunctie. Wanneer u ook een doucheruimte, een jacuzzi, een gril of een koopplaat in uw tuinkamer wilt plannen, denkt u dan aan een mechanische ventilatie.

 

Vloer

De vloer, de ondergrond en de fundering. Deze drie hangen nauw met elkaar samen. Waar moet ik op letten bij het kiezen van een vloer? U heeft een uitgebreide keuze. De meest gekozen vloeren voor een ongeïsoleerde tuinkamer: tegels (op een betonplaat), sierbestrating en vlonderplanken. Kiest u voor een betonplaat met tegels, let er dan op dat de tegels en de tegellijm vorst moeten kunnen verdragen. Het gebruik van de juiste producten is van belang. Past u bij het maken van de betonplaat isolatie toe, dan zult u in de winter minder last hebben van optrekkende koude uit de grond. Bovendien worden de tegels dan blootgesteld aan kleinere temperatuur schommelingen. Kiest u voor sierbestrating, zorg er dan voor dan in het zandbed een dampdichte folie wordt toegepast. Zo heeft u minder last van vochtige lucht. Kiest u voor een vlonder, kies dan voor een vlonderplank die duurzaam is en troef blijft ook wanneer deze koud en nat is. Vlonderplanken worden doorgaans op balkjes of onderprofielen gemonteerd. Met name wanneer de grond waarop u wilt bouwen zeer vochtig is en weinig draagkracht heeft (bijvoorbeeld veengrond in de buurt van water), kan een vlonder door het lage eigen gewicht de ideale vloer zijn. Een vlonderplank voelt tevens warmer aan.

Voor een geïsoleerde tuinkamer, wordt meestal gekozen voor een betonplaat als fundering. Op de betonplaat worden vervolgens tegels gelijmd of een andere vloerbedekking gelegd. Let op: wanneer u laminaat wilt toepassen, houdt u er dan rekening mee dat het laminaat meer zal werken dan binnenshuis. Dit heeft te maken met de doorgaans grotere temperatuurschommelingen in een tuinkamer omdat er meestal niet doorlopend verwarmd wordt. U kunt ook een balklaag voorzien met isolatie tussen de balken en houten vloerplaten van minimaal 18 mm dik. Kies voor duurzaam of verduurzaamde balken met vochtbesteindige vloerplaten. 

 

Verlichting

Een tuinkamer maakt u extra sfeervol met passende verlichting. Heeft u vooraf reeds over de verlichting nagedacht, dan kan er tijdens de bouw rekening mee worden gehouden door bijvoorbeeld leidingen in de wand of boven het plafond te verwerken.

 

Verder plannen

Romahaus helpt u bij het plannen van een tuinkamer. Omdat wij installatietechnische onderdelen en diensten niet zelf aanbieden, kunt u bij de realisatie kiezen voor lokale specialisten op het vakgebied. Bij het ontwerp en de productie van de tuinkamer, kunnen wij echter al rekening houden met uw wensen. Met Romahaus plant u daarom precies op maat en onderhoudsarm! Naast de 3d planner op onze website, zijn er ook andere online hulpmiddelen waarmee u kosteloos aan de slag kunt. Met het gratis programma Floorplanner kunt u bijvoorbeeld op schaal een plattegrond tekenen van uw toekomstige tuinkamer. Door ook uw wensen ten aanzien van inrichting en gebruik te visualiseren, krijgt u al snel een goede indruk hoe u uw ideeën kunt realiseren. Wij zijn benieuwd naar uw plannen!

Bij vragen: neemt u contact met ons op telefoon 0049 5936 923412, of email info'a'romahaus.com. Uiteraard bent u ook van harte welkom op ons bedrijf, net over de grens in Duitsland (omgeving Emmen). Maakt u dan bij voorkeur een afspraak zodat wij voldoende tijd voor u kunnen reserveren.